Podroby

Dlaczego podroby są ważnym składnikiem diety zwierząt karmionych surowym mięsem?

Najistotniejszym powodem, dla którego podroby powinny trafić do psiej i kociej diety jest to, że w mięsie i kościach brak wielu substancji odżywczych. Dziko żyjący mięsożercy prócz mięsa i kości jedzą także wnętrzności swoich ofiar. Dlatego karmiąc BARF-em nie zapominajmy o tym ważnym składniku diety.

W porównaniu z mięsem, podroby są wręcz "naładowane" składnikami odżywczymi takimi, jak ogromne pokłady witamin z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy i witamina B12.

Organy zawierają mnóstwo minerałów, jak fosfor, żelazo, miedź, magnez, jod oraz rozpuszczalne w tłuszczu witaminy: A, D, E i K. Warto w tym miejscu podkreślić, ze organy zwierząt wypasanych naturalnie na łąkach, pastwiskach dostarczają mięsożercom o wiele bardziej wartościowych podrobów niż zwierzęta karmione ziarnami.

Warto podawać psom i kotom różne rodzaje podrobów, również płuca, nerki, trzustkę, cokolwiek będziemy w stanie zdobyć.

Witamina D, zwana witaminą życia, jest jedną z najważniejszych witamin, ponieważ reguluje liczne funkcje organizmu. Deficyt tej witaminy ma wpływ na osłabienie mięśni, złamania kości, powstawanie nowotworów, wywołuje schorzenia autoimmunologiczne oraz zwiększa podatność na infekcje.
Organy są naturalnym źródłem witaminy D, dlatego kilka razy w tygodniu powinny zagościć w psim i kocim posiłku, zwłaszcza zimową porą, kiedy najczęściej obserwowany jest deficyt tej witaminy w organizmie.

Podroby dostarczają też dużych ilości kwasów tłuszczowych takich, jak kwas arachidonowy oraz kwasy omega-3, włączając EPA i DHA. Wbrew popularnej opinii, ryby i tłuszcz rybi to nie jedyne źródła EPA i DHA, organy dostarczają ogromnych ilości tych odżywczych składników.

Niektóre psy i koty niechętnie żywią się podrobami. Dobrze jest zmieszać choć niewielką ich ilość z innego typu składnikiem pokarmu i małymi kroczkami próbować przekonać zwierzaka do jedzenia.

A co z wątrobą? Często pada pytanie o bezpieczeństwo podawania wątroby, bo to ona ma za zadanie neutralizować toksyny w organizmie. W związku z tym najlepszym wyborem będzie wątroba pochodząca od zwierząt wypasanych na łąkach, nie karmionych antybiotykami i hormonami. Ale bez paniki - wątroba filtruje toksyny, ale nie magazynuje ich! Mięśnie zawierają więcej toksyn niż wątroba.
Wątroba znana jest też z tego, że zawiera ogromną ilość witaminy A, która wspomaga trawienie, dba o zdrowie organów płciowych i jest silnym antyoksydantem. Wątroba jest także doskonałym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, zwłaszcza B12 potrzebnej do walki ze zmęczeniem, wspomagającej zdrowy umysł, układ nerwowy i zapobiegającej anemii.

Organ ten jest też świetnym źródłem żelaza, które uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny, wspomaga rozwój i funkcjonowanie mózgu, wpływa na regulację temperatury ciała, aktywność mięśni oraz metabolizm katecholamin. Niedobór żelaza odbija się bezpośrednio na układzie immunologicznym: zmniejsza ilość limfocytów -T oraz produkcję antyciał.
Żelazo pełni bardzo istotną rolę w transporcie tlenu do komórek ciała. U cierpiących na anemię, zmęczenie jest jednym z głównych symptomów choroby.
Żelazo zawarte w wątrobie jest doskonale przyswajane przez zwierzęta karmione nią. Właściciele psów aktywnych, pracujących powinni szczególnie dbać o to, by ich zwierzęta jadły regularnie wątrobę, gdyż ta podniesie ich wytrzymałość fizyczną.

Cenne składniki odżywcze zawarte w wątrobie są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury, dlatego nie wolno ich gotować przed podaniem psu i kotu. W innym wypadku wszelkie enzymy trawienne i wartości odżywcze zostaną utracone.
Przynajmniej raz w tygodniu psy i koty powinny być karmione wątrobą. Nie wolno jednak przesadzać z jej ilością. 5% w diecie to wystarczająca ilość tego składnika.

Nie zapominajmy o sercu. Ponieważ to mięsień, serce wołowe jest podobne w składzie do mięsa, jednak jego budowa jest bardziej zwarta i przez to mięsień sercowy jest cięższy od każdego innego. Serce zawiera dużo protein i unikalnych składników odżywczych, np koenzym Q10. Zawiera też selen, fosfor, cynk obok podstawowych aminokwasów, które budują mięsień, kumulują energię i podnoszą odporność i wytrzymałość. Serce zawiera też dwa razy więcej kolagenu i elastyny niż każdy inny rodzaj mięśni.

Kiedy spojrzymy na obrazek przedstawiający anatomiczną budowę krowy, owcy lub kury, zauważymy, jak duży procent całego zwierzęcia zajmują jego organy wewnętrzne. Kierujmy się tym przy komponowaniu diety naszych zwierząt. Podroby powinny stanowić ok 20% całej diety naszych domowych mięsożerców.